Re-descopera

Intre 0 si 1 sunt o infinitate de numere. Trebuie doar sa crezi ca exista real.

vineri, 25 martie 2011

Sunny

Un cutremur, un tsunami si cateva explozii (dintre care unele nucleare) au facut ravagii pe o arie intinsa din Japonia, lasand intr-o situatie jalnica sute de mii de oameni. Din fericire sunt japonezi, stiu sa infrunte problemele si sa treaca peste ele. Asta datorita mentalitatii lor de oameni curajosi si muncitori.
Exista, bineinteles, si pareri contradictorii. Japonia este o tara consumatoare, cu o datorie pubica de 220% din PIB. As traduce asta folosindu-ma de un fenomen ce ma reprezinta. Desi probabil e studiat sub alte forme si de catre economie, eu o sa-l numesc simplu "mitul omului harnic". Pentru ca mi-e mai usor decat sa-l descriu, o sa-l exemplific cu un caz cat se poate de real:
Consideri harnica o persoana atunci care tine bucataria curata zilnic (vasele spalate, aragazul curatat, podeaua dezinfectata, etc). In acelasi mod il consideri lenes si neingrijit pe cel care nu o face (sau o face mai putin sau la intervale de timp mai mari). Totusi, de cele mai multe ori, prima persoana s-ar putea sa foloseasca foarte multe resurse: apa, detergent, dezinfectant, etc. Asta ar insemna cheltuieli mai mari care ar putea duce la un moment dat la consumarea resurselor. Apoi, Dumnezeu cu mila! Fara detergent, dezinfectant si bani de platit apa care la un moment dat era consumata in exces, s-ar putea ca imaginea bucatariei sa fie alta, chiar daca in continuare ea va fi ingrijita. Cam asta-i situatia Japoniei, tara care e laudata pentru faptul ca-si "tine bucataria" curata. Sa vedem ce se va intampla cand li se termina detergentul.
Pana una alta trebuie sa vorbim despre ceea ce se intampla in Japonia in momentul de fata. Mai jos este un drum fotografiat prima data imediat dupa cutremur, iar a doua oara la doar 4 zile dupa cutremur.