Re-descopera

Intre 0 si 1 sunt o infinitate de numere. Trebuie doar sa crezi ca exista real.

joi, 3 martie 2011

Manifest

Stiri: Un taximetrist a fost omorat in bataie. Pretul combustibilului se scumpeste. Impozitul forfetar omoara firmele mici si mijlocii din Romania. Mii de tineri cu studii superioare nu-si gasesc un loc de munca. Un roman cu un salariu mediu nu-si poate permite sa-si cumpere o locuinta nici intr-o viata. Studentii de la UBB ar putea ramane fara sesiune de restante in februarie.
Ce inteleg romanii din asta? Un mare cacat. De ce? Pentru ca nu gandesc. Si care-i adevarul?
Multi taximetristi isi varsa nervii pe clienti, pietoni, participanti la trafic. Merita sa moara? Nu. Ce te faci atunci cand isi varsa nervii lovindu-te cu pumnii? Te aperi. Si poate-l omori. E vina ta? In cele mai multe cazuri da. Ce cautai pe strada la ora aia, in locul ala si mai ales, cum ai avut tupeul sa te aperi?
Orasele sunt supraaglomerate cu masini care nu au ce cauta pe strazi. Sunt persoane carora li se pare mai usor sa ajunga intr-o ora la serviciu, stand la caldurica, decat in 10 minute cu un mijloc de transport in comun. Tineri care "trec strada cu masina"!!! Persoane care nu se pot dezobisnui sa mearga cu masina. Sute de tineri din orasele universitare care noaptea, in mijlocul saptamanii, folosesc "masina personala" pentru a merge in discoteci, cluburi, baruri.
Atunci cand se impozita doar profitul, 95% din firme aveau cheltuielile egale cu veniturile. Profit? 0. Bani la stat? Nema. De ce? Pentru ca baiatul sefului isi cumpara masina pe banii firmei, nepotii plecau in excursie in Australia pe banii firmei, casa era cumparata pe banii firmei (vezi doamne facem un depozit), masina era tunata pe banii firmei (timpul inseamna bani, facem un tuning, ajungem la serviciu ca Batman).
Tineri cu studii superioare in Romania? Cati dintre cei care studiaza merita sa primeasca o diploma? Prea putini. De ce? Din cauza profesorilor? A sistemului? Cacat. Din cauza gandirii. Merg la facultate in ideea ca or sa-si sporeasca veniturile. Cum? Vor sa obtina o diploma! Iarasi, cacat. Multi habar nu au ce studiaza, unii nu au timp de studiu din cauza distractiei, altii lucreaza (si v-ati mira pe ce-si cheltuie banii cei mai multi dintre ei) si vin obositi la facultate sau deloc. Cei mai multi iau in deradere informatiile primite si NU VOR sa le aplice in realitate. Majoritatea asteapta balul, banchetul, practica (cati isi calculeaza banii pentru bautura?), fetele, serile studentesti, etc. Cati merg la evenimente culturale? Prea putini. Iar o parte dintre acestia nici nu stiu de ce. Cu ce iese in final studentul din facultate? Cu o gramada de informatii pe care a refuzat sa le receptioneze (pe motiv ca-s prea multe si oricum nu or sa-i foloseasca), cu frustrari, si cu idei de revolta asupra sistemului. Si atunci cum dracu ajung geniile care termina studiile in Romania sa lucreze afara pe o gramada de bani? Aaaa,da. Din cauza sistemului de invatamant prost implementat in tara noastra.
Romanii nu-si permit sa-si cumpere case. Saracutii. Au salariu 300 de euro pe luna si pretul unui apartament porneste de la 30 000 in sus. Dar stiti ceva? Romania e tara cu cel mai mare numar de proprietari. De ce? Pentru ca Ionica din Vaslui nu vrea sa plece din orasul natal, i se pare cool sa stea in casa, langa mama, langa tata, pe un salariu de cacat. Gheorghita din Craiova nu vrea sa se mute in alta parte a tarii, chiar daca a gasit un loc de munca platit de 3 ori mai bine. Are apartament in Craiova si prietenii lui sunt aici. Majoritatea isi termina studiile (si poti citi mai sus de ce pleaca tinerii in alte orase la studii) si apoi vor sa se intoarca acasa. Vor sa fie doctori, ingineri, cosmonauti, in orase de 10.000, 20.000 de locuitori. Unii chiar la sate. Nu accepta ideea sa se mute intr-un alt oras care sa le ofere un loc de munca in domeniu, nu vor sa stea in chirie (adica Popescu are casa si eu stau ca prostu' in chirie?), nu vor sa-i lase pe parinti singurei.
Esti student. Te pregatesti pentru examen. Nu il iei. Nu ai invatat, nu te-ai putut concentra, esti prost sau pur si simplu nu a fost sa fie. De ce dracu ai merita sa iei examenul 4 zile mai tarziu? Aaaa da. Pentru ca te-ai pregatit. In 4 zile ai reusit sa treci de la nota 4 la nota 10. Si da. Voiai bursa. O meriti. Intr-adevar meriti o bursa pe care cu 4 zile inainte nu ai fi obtinut-o. Ca doar stiind ca ai nevoie de ea ai invatat din greu. Cacat.
Gresesc? Da. Gresesc in foarte multe situatii. Dar in majoritatea cazurilor tind sa cred ca am dreptate. Romanul se uita la stiri si apoi, cu mintea unui copil de 5 ani, le judeca. La rece. Ce se intampla? Dupa ce le rumega isi da seama ca cineva ii vrea raul. Iese in strada, se plange, uita sa invete, sa munceasca, sa produca... Si in final ce se intampla? Uite asa manipuleaza presa, parlamentarii si toti cei care au un cuvant de spus in media majoritatea maselor. Si apoi te miri de ce au ales atatia un presedinte de care se plang, un guvern care ii face ca pe prosti si o intreaga Europa (si lume) rade de ei.